Wat is Naikan?

 DRIE VRAGEN

Naikan is aan de hand van drie welbepaalde vragen nagaan hoe de relaties met de belangrijkste personen in je leven geweest zijn.

Je stelt je drie welbepaalde vragen:

  • 1) Wat heeft persoon X voor mij gedaan?
  • 2) Wat heb ik voor persoon X (terug)gedaan?
  • 3) Hoe heb ik persoon X last berokkend? 


Je volgt volgende "regels":

  • je de drie vragen stellen in verband met een bepaalde persoon die een belangrijke plaats in je leven innam of inneemt;
  • je daarbij telkens beperken tot een bepaalde afgebakende periode, een stuk van een viertal jaren in jouw leven. Je overloopt zo stuk per stuk al de tijd waarin die persoon deel uitgemaakt heeft van je leven.
  • dat zo doen met alle personen die in je leven belangrijk geweest zijn.

 

Als je bijvoorbeeld bij “bepaalde persoon” meer specifiek “moeder” invult dan klinken de drie vragen van Naikan als volgt:

 

Eerste vraag: “Wat heeft mijn moeder voor mij gedaan in de loop van die bepaalde periode?"flying in the sky

Tweede vraag: “Wat heb ik voor mijn moeder (terug)gedaan in de loop van die bepaalde periode?"

Derde vraag: “Hoe heb ik mijn moeder last berokkend in de loop van die bepaalde periode?"

Deze drie vragen stellen heeft een verbluffend krachtige uitwerking. Veel mensen kennen nu dank zij Naikan een gelukkiger leven. Dat geldt zowel voor mensen die daarvoor probleemloos door het leven gingen als voor mensen die problemen hadden.

Een groot voordeel van Naikan is dat de inhoud volledig van jezelf komt. Het gaat over jouw eigen leven, zoals er maar één is. Naikan biedt je een methode, jouw eigen leven is de inhoud.

De mogelijke vierde vraag (hoe hebben anderen mij het leven moeilijk gemaakt?) wordt in Naikan niet behandeld. Deze vraag is oorzaak van veel ongeluk en lijden en dat is niet wat Naikan beoogt.

 

De meest "klassieke" vorm van Naikan is een zevendaagse intensieve Naikan-retraite. Dit is misschien wel de beste investering die je ooit kunt maken. Je gaat naar huis met de schatten die je zelf gevonden hebt.

Er bestaan variante vormen om Naikan te doen. Als een zevendaagse niet kan, dan is er altijd een andere manier denkbaar die beter doenbaar is. De bedoeling van de zevendaagse bestaat er in dat je een intensieve training doormaakt om daarna Naikan in het dagelijks leven te leren integreren. Je kan Naikan dus ook thuis doen op je eentje, want dat is uiteindelijk de bedoeling.

Je kunt via deze website inschrijven voor een maand Naikan per mail. Dat is voor de meeste mensen beter doenbaar dan een week op retraite gaan.

Lees de getuigenissen over de veranderingen die Naikan teweegbracht in het leven van mensen die het gedaan hebben.

 person on pier

"Naikan" in English        "Naikan" in deutscher Sprache        "Naikan" en français