Terug vreugde ontdekt

幸福ニュース(しあわせニュース)第6472015522© Shinko Ohyama

 

Ik ben mij na vier dagen Naikan op een heel diep niveau bewust geworden van een fout in mijn manier van denken.

IMG_5314DRU.jpg

Mijn man en ik hebben vier jaar geleden een kinderkribbe geopend.  Wij willen er vooral voor zorgen dat de kinderen volop kunnen spelen in een gezonde buitenomgeving.

Zelf ben ik omwille van studies een tijd van het werk afwezig geweest.  Ik was mijn zelfvertrouwen kwijt geraakt en vroeg me af of ik wel met mijn man zou kunnen samenwerken, en ik was ook onzeker over mijn manier van omgaan met de kinderen en de kameraden.

Het is normaal dat mijn man het niet leuk vindt dat hij van mij adviezen en goede raad moet krijgen terwijl ik geen praktijkervaring heb.

Wat ik zo in die vier dagen Naikan betreffende mezelf ontdekt heb is voor mij een ware revolutie, en ik ben er heel dankbaar voor.

 

Ik dacht dat ik alles beter wist

Ik heb ontdekt hoe ik ook voor de kleinste dingen altijd heel erg ingenomen was over mijn eigen zelfgerechtigde houding, terwijl ik voor andere mensen alleen maar woorden van kritiek over had.  Ik heb ook leren beseffen dat deze houding een negatieve sfeer creëerde voor mijn omgeving, ook wanneer ik mijn kritiek niet in woorden uitdrukte.

Een steen kan je verbeteren door er op te kloppen. Ik zal wel heel mijn leven tot aan mijn dood nodig hebben om tot een zuivere ziel te komen.  Er is wel geen uitzicht op een perfect resultaat, maar ik wil van nu af iemand worden die haar eigen onvolgroeidheid met zorg naar groei kan begeleiden.

Tegenover mensen die mij op mijn problemen wijzen, en mensen die een andere mening toegedaan zijn dan de mijne, wil ik leren dankbaar zijn als tegenover een leraar die er mij op wijst hoeveel ik nog te leren heb.

Ik had vroeger een goede leraar, die op honderdjarige leeftijd gestorven is.  Hij nam elke morgen tijd om een gesprek te voeren met de Boeddha, om vergeving te krijgen.  Hij was iemand die mij liet zijn zoals ik ben, iemand met een mooi lachend gelaat en een bewonderenswaardig karakter zonder een zweem van egoïsme.  Hij was bij iedereen in zijn omgeving geliefd.

Ik heb nagedacht over wat ik met de rest van mijn leven wil doen, en ik wil mij inzetten voor het behoud van een weelderige natuur, omwille van de kinderen.  Niet om grote resultaten neer te zetten of om er eer uit te halen, maar om de rest van mijn leven in volheid te leven, opdat ik zelf echt gelukkig kan worden.

Groot gelijk maar eenzaam

Ik heb sinds ons huwelijk altijd en voortdurend mijn eigen grote gelijk vooropgesteld, en wat ik er voor terugkreeg was een gevoel van eenzaamheid.  Ik was wel met mijn man samen, maar ik was altijd eenzaam.

Ook wanneer wij bijvoorbeeld samen naar een film of op reis gingen, was ik niet in staat om er voldoende geluk of vervulling bij te voelen.  En de enige die dit gevoel van eenzaamheid kan veranderen ben ik zelf.

Door deze dagen Naikan heb ik een werkelijk belangrijke hint gekregen met betrekking tot het echte geluk. 

Naikan kan je overal doen en je hebt er niets voor nodig. 


Als ik in het vervolg weer mijn hoofd stoot in de relaties met mensen zal ik rustig de tijd nemen om te zitten, en mijn gedachten te richten op

"wat ik gekregen heb"

"wat ik gegeven heb"

"welke last of zorgen ik de andere aangedaan heb."

 

Nieuwe ogenIMG_5156DRU_1.jpg

Hoe mooi zou het leven kunnen zijn als ik dankbaar zou zijn voor mijn ogen en mond, mijn handen, mijn leven, de stenen rondom mij, de bladeren van de bomen, het gras en de struiken, voor alle leven; hoe mooi zou het leven kunnen zijn als ik vreugde zou kunnen voelen over het feit dat ik samen met dat alles in leven gehouden word.

De kinderen worden meer beinvloed door de manier van zijn van de volwassenen,  dan door hun woorden.  Ik zou willen iemand worden die in woorden en houding uitdrukking kan geven aan die dankbaarheid en vreugde omwille van het grote leven.

Hartelijk dank voor de begeleiding gedurende deze vier dagen.  Het startpunt is een goede relatie tussen mijn man en ik als koppel.  Ik wil deze gedachte koesteren en de rest van mijn leven een houding van samenwerking aannemen.