Hersteld van een depressie

Hersteld van een depressie

 

幸福ニュース(しあわせニュース)第752号2018年8月29日© Shinko Ohyama

 

----------------Getuigenis van een 55-jarige die na een lange periode van depressiviteit Naikan deed in het Naikancentrum van Shino Oyama, Japan ----------------

Tot ik hier Naikan kwam doen heb ik 40 jaar lang, vanaf mijn 15 tot 55 jaar, geleefd zonder energie, niet in staat om voldoende te presteren op mijn werk, met ontslag tot gevolg, en met periodes waarin ik niets anders deed dan in bed liggen.  Mijn ouders en mijn broers, iedereen in mijn omgeving, hebben veel moeten verdragen.

Ik dacht van mezelf dat ik een mislukkeling was en ik vroeg me af hoe het verder moest met mijn leven.

Ik ben wegens omstandigheden met twee dagen vertraging aan de Naikanweek begonnen.

Er ging één dag voorbij, en nog een dag, en ik bleef maar Naikan doen ondanks de moeilijkheid voor mij om geconcentreerd te blijven. Maar na een tijdje trok de nevel die zich sinds mijn vijftien jaar in mijn hoofd genesteld had toch langzaam weg, en ik kreeg een lichter gevoel in mijn hoofd.  Nu is dat zware gevoel helemaal weg, en ik voel me goed.dark clouds and boat

Naikan heeft een wonderbaarlijke uitwerking, die je niet kunt begrijpen als je het net zelf geprobeerd hebt.

Ik lijd bijvoorbeeld ook aan slapeloosheid, en zelfs met slaapmiddelen kon ik normaal amper vier uren slapen.  Maar tijdens de laatste nacht van deze week heb ik van kunnen genieten een volle acht uren slaap .

Ik denk nu dat ik in die depressieve periode van 40 jaren al de energie in mijn hoofd opgebruikt heb door bezig te zijn met mensen te haten en mensen van alles te verwijten. Waarschijnlijk dat ik daardoor alleen al, altijd zo vermoeid was.

Door in een rustige omgeving Naikan te doen, en doorheen de gesprekken met de begeleider, kon ik er hier uiteindelijk niet aan ontsnappen en begon ik eindelijk eens echt mijn eigen ware gedaante onder te ogen zien in plaats van er altijd maar van weg te kijken. En toen ik dat uiteindelijk begon te doen, viel die zware last weg die altijd op mijn hart gewogen had, en ik voelde me lichter. Ik denk dat ik nu aan  naar mijn gezonde zelf aan het terugkeren ben.

Tot nu toe wees ik altijd naar mijn omgeving als oorzaak van mijn toestand, en ik maakte verwijten naar de mensen rondom mij.  En toch speelde er ergens diep in mij ook wel de gedachte dat ik me daarin eigenlijk vergiste, en ik maakte mijzelf daarover dan ook weer verwijten.  Zo was ik dubbel ongelukkig, en daarom voelde ik me zo moe.

Maar naargelang ik verder Naikan deed en ik meer zin begon te krijgen om zelf mijn verantwoordelijkheid op te nemen, verminderden ook de tegen mijzelf gerichte verwijten, en ik voelde mijn gemoed lichter en mijn geest helderder worden.

Ik vind het nu spijtig dat ik niet veel vroeger met Naikan in contact gekomen ben.

papaverbloemenOp de eerste en tweede dag kon ik me alleen feiten herinneren zonder er iets bij te voelen. Maar vanaf de derde en vierde dag kwamen er samen met mijn herinneringen ook meer en meer gevoelens in mij op. Ik begon dankbaarheid te voelen, en berouw.  Ik ben geweldig dankbaar dat ik tijd heb kunnen nemen om eens geconcentreerd en intensief Naikan te doen.

Ik ben blij en dankbaar dat mijnheer Oyama mij zo goed ontvangen heeft hoewel ik twee dagen te laat kwam, en dat hij me tijdens onze gesprekken zo goed ondersteund heeft.   Ik denk ook aan de mensen die de maaltijden voor ons klaar maakten, en voor iedereen die dit centrum steunt.  Ik voel ook veel dankbaarheid jegens mijn ouders, en mijn broer en zijn vrouw, die dit verblijf in het Naikancentrum mee mogelijk gemaakt hebben

.
Deze ervaring met intensieve Naikan is werkelijk een moment van ommekeer in mijn leven geweest.

Nogmaals heel hartelijk dank.