Waarom Naikan doen?

Waarom Naikan doen?

Je wil het beste halen uit je leven.  Naikan kan hier een beslissende rol in spelen.

Naikan geeft je een nieuw zicht op je leven.   En dat creëert een kans, om een nieuwe start maken.

Wat we van ons eigen leven (en van het leven van anderen) menen te weten is een mentale voorstelling, een beeld.  En daar is altijd interpretatie en vervorming bij omdat er delen overbelicht, onderbelicht, uitvergroot of te klein gehouden zijn.  

IMG_9123DRU_0.jpg

 

Als het beeld dat wij van ons eigen leven en van onze relaties met andere mensen hebben te sterk vertekend is gaat er veel energie verloren.  Er blijven onnodige conflicten bestaan, en we verliezen kansen om goede relaties met onze naasten te hebben.

Naarmate het beeld dat we van ons leven hebben beter met de werkelijkheid van ons leven overeenstemt voelen wij ons lichter en zien wij meer licht in ons leven. Jezelf beter kennen doet goed.

Naikan stelt drie vragen, en het stelt de vierde vraag niet.  Het is juist die vierde vraag die heel dikwijls de oorzaak is van ongelukkige interpretatie, ontkenning, vergroting van fouten van anderen en verkleining van de eigen gebreken.   Dat leidt tot een vervormd beeld van het eigen leven, en die vervorming leidt niet tot een gelukkig gevoel.  Hoe meer je met de vierde vraag bezig bent, hoe meer tijd je in een ongelukkige sfeer doorbrengt.

Naikan is een methode, een praktijk. Drie vragen.  Simpel. Het vereist geen theorie of geloof.  Het is gewoon te doen.

 

Wat kan jij verwachten als je Naikan doet?  

Neem eens een kijkje naar de vruchten van Naikan zoals mensen die beschreven hebben in hun ervaringsverhalen, waarvan je hier een overzicht vindt.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat Naikan depressiviteit en angstgevoelens vermindert terwijl sociale en cooperatieve motivatie toenemen.  Maar de effecten van Naikan zijn per definitie veel persoonlijker en inhoudelijk veel rijker dan een psychologische score. Dat blijkt uit de getuigenissen van mensen die Naikan gedaan hebben, onder andere op de volgende bladzijde.

 

ssl14756DRU.jpg