actueel

Doe eens een maand Naikan per mail

 

Versterk je gevoel van geluk, doe Naikan!

Een video over Naikan

 

Beoordeling van het programma "Naikan per mail" door deelnemers:

 • 'Ik hoop dat dit meer bekendheid in de wereld krijgt en dat meer mensen dit kunnen ervaren.'

 • 'Ik kan nu met mildere ogen naar mijn eigen verleden kijken.'

 • 'Ik ben heel blij dat ik 31 dagen Naikan per mail gevolgd heb.'

 • 'Ik vond van mezelf dat ik al gelukkig was voor ik met Naikan begon. Door Naikan te doen ben ik me er van bewust geworden hoezeer ik, mijn leven, door mensen in mijn onmiddellijke en verdere omgeving ondersteund word. Mijn gevoel van 'geluk' is er alleen maar sterker door geworden. Het aantal redenen om dankbaar te zijn is toegenomen.'
 • 'De dagelijkse Naikan oefening gaf me een zekere rust. Ik heb dat dus niet als een belasting ervaren.'

 • 'Er ontstond een grotere mildheid en begrip naar de ander, waardoor ik oude pijnen kon loslaten of kon laten verminderen.'

 • 'In het begin voelde ik wat weerstand om stil te staan bij wat ik de ander als last had berokkend, omdat ik nog in een slachtofferrol zat. Toen de eerste herinneringen kwamen die dat ondermijnden, veranderde de weerstand in nieuwsgierigheid: zouden er nog dingen zijn die ik al die tijd niet gezien had?'

 • 'Ik voelde een dankbaarheid omdat ik hier mee bezig kon zijn.'

 • 'De begeleiding was voor mij erg ondersteunend. Altijd op tijd, en van inhoud juist genoeg: niet te veel, niet te weinig. Helpende, niet oordelende feedback.'

 • 'Er kwam rust in mij doordat Naikan me dingen in perspectief leerde zien, het perspectief van de ander, wat ik tot dan toe niet zo duidelijk had.'
 • 'Voor de toekomst geeft het mij vertrouwen in een betere relatie met de mensen waarover ik Naikan gedaan heb. Ik voel meer empathie voor hen.'

 • 'Ik ervaar meer empathie voor mezelf.'

 • 'Ik raad het zeker aan aan andere mensen. Ik heb het als zeer zinvol ervaren.'

 

 

Wat is Naikan per mail?

Op dag 1 denk je na over je leven en relatie met je moeder(*) in de eerste drie jaren lagere school, aan de hand van de drie vragen van Naikan, namelijk:

1) Wat heeft moeder in die periode voor mij gedaan?
2) Wat heb ik in die periode voor moeder teruggedaan?
3) Hoe heb ik in die periode mijn moeder het leven moeilijk gemaakt? (haar last berokkend, zorgen gebaard, ...)Je antwoordt in die mail aanvullend ook op de volgende vraag: "Wat wil ik kwijt over iets nieuws dat ik ontdekt heb of een nieuw inzicht dat ik gekregen heb door met deze drie vragen te werken?"

(*) Naikan over moeder is voor de meeste mensen het gemakkelijkste. Je kan ervoor kiezen om met een andere persoon te beginnen indien 'moeder' voor jou geen gemakkelijke start is.

Op de avond van dag 1, en elke dag erna, stuur je me een mailtje waarin je kort een paar voorbeelden geeft van antwoorden die je op deze drie vragen gevonden hebt. Je geeft een paar voorbeelden, en je hoeft niet 'alles op te biechten.' Je bent zelf baas over je privacy.

Vanaf dag 2 doe je verder Naikan over je moeder, in een volgende periode van je leven. Elke dag neem je zo een nieuwe periode waarover je Naikan doet.

Ik reageer elke dag (binnen de 24u) op jouw mail.

Mijn rol is: je te "begeleiden in de toepassing van de Naikan-methode".

Het is geen counseling of therapie of coaching, laat staan een oordeel over de inhoud van wat je me schrijft. Naikan doe je zelf. De inhoud die je vindt is volledig van jou, zoals jij het beleefd hebt. Ik beoordeel noch analyseer wat je schrijft. Dat er iemand is die elke dag op jouw mail wacht zou voor jou een aansporing moeten zijn om dagelijks echt Naikan te doén.

Ik mail in principe alle 31 dagen een reactie. Op dagen waarop je de methode correct toegepast hebt krijg je van mij een bevestigende reactie. Ik probeer je daarentegen te corrigeren als je iets anders dan Naikan aan het doen bent.
Het is de bedoeling dat ik niet storend optreed wanneer je goed bezig bent met Naikan te doen. Mijn reactie op jouw mail beperkt zich dan misschien tot een korte 'doe zo voort' -of iets dergelijks.

Verder nog dit:

Op dag 31 stuur je mij een laatste keer een mail met de antwoorden die je die laatste dag op de drie vragen gevonden hebt. Ik reageer dan nog een keer de dag erna.

Ik vraag je dan om mij een korte evaluatie te mailen.

 

Wat kost dat?

Voor de 31 dagen begeleiding vraag ik 250 Euro.  Vraag inlichtingen als dit te veel is voor jou, of indien je meer wenst bij te dragen zodat het goedkoper wordt voor een ander.

 Klik hieronder om in te schrijven of inlichtingen te vragen. Mailen naar "naikanvlaanderen" van gmail.com is ook een mogelijkheid.

 

 

  Inschrijven                     Inlichtingen vragen

 

Wat met privacy?

1) Ik vraag je om de dagelijkse mails over je Naikan te sturen naar een mailadres eindigend op @protonmail.com.
Dat is een mailserver met encryptie, met een server in Zwitserland, waar je mails door niemand anders kunnen gelezen worden.
Je kunt zelf ook een gratis account aanmaken bij protonmail.com. Het is perfect mogelijk om dat onder een gebruikersnaam of schuilnaam te doen, waarbij je dus je eigen naam aan niemand vrijgeeft. Als je iets vanuit jouw protonmail verstuurt naar mijn protonmail adres, dan is er encryptie van zender tot ontvanger en zijn je berichten alleen leesbaar door jou en mij. Als je van je gewoon mailadres berichten stuurt naar het protonmail adres, dan kan er onderweg mogelijks iemand meelezen bij je provider of zo. Indien je je berichten verstuurt via Gmail, Yahoo, Hotmail en dergelijke, dan kunnen die bedrijven meelezen.

 

2) Je moet niet alles wat je je herinnert vermelden in je mails. Een paar voorbeelden is genoeg om je op de juiste methodische weg te blijven houden. Zo hou je zelf controle over wat je me mailt. Ik respecteer je privacy.Op dag 40 worden al je mails op het protonmail adres gewist.

 

 

Wie ben ik?

 

Ik leefde en werkte twaalf jaar in Japan en ik leerde daar de Naikanmethode kennen. Ik vind die methode zeer waardevol. Je leert je zelf kennen op een manier die je anders misschien nooit zou gedaan hebben. Naikan is iets wat je doet, zonder veel ingewikkelde theorie. Het is heel eenvoudig als methode. Maar het is geweldig krachtig. Je leven kan er heel anders uit zien als je Naikan gedaan hebt. Naikan was voor mij een positieve ervaring. De positieve getuigenissen van heel veel mensen die Naikan gedaan hebben onderschrijven dit. Ik begeleid Naikan per mail. Er bestaan elders in Europa Naikancentra waar je een week residentieel zeer intensief Naikan kunt doen. Je vindt adressen daarvan onder 'adressen' van deze website.

In 2019 vertaalde ik een boek van Shinko Oyama over Naikan uit het Japans. Klik hier als je dat boek wilt leren kennen.

Joris Voet, Naikanbegeleider