ACTUEEL

Pauzeren, een stil moment in de stroom van de tijd, het leven van de andere kant zien.jaarringen

Corona: 3 vragen voor jou

Kies voor een maand Naikan per mail.

Zit je wegens de coronamaatregelen thuis met meer dan voldoende vrije tijd, dan is dit het geschikte moment om Naikan te doen.
De normale prijs voor een maand Naikan per mail is 150 EURO, maar het kan nu gratis tijdens de coronacrisis, tot eind juli 2020.

 

Reacties van deelnemers na een maand Naikan per mail:

 

 • Ik hoop dat dit meer bekendheid in de wereld krijgt en dat meer mensen dit kunnen ervaren.

 • Ik kan nu met mildere ogen naar mijn eigen verleden kijken.

 • Ik ben heel blij dat ik 31 dagen Naikan per mail gevolgd heb.

 • De dagelijkse Naikan oefening gaf me een zekere rust. Ik heb dat dus niet als een belasting ervaren.

 • Er kwam rust in mij doordat Naikan me dingen in perspectief leerde zien, het perspectief van de ander, wat ik tot dan toe niet zo duidelijk had.

 • Er ontstond een grotere mildheid en begrip naar de ander, waardoor ik oude pijnen kon loslaten of kon laten verminderen.

 • In het begin voelde ik wat weerstand om stil te staan bij wat ik de ander als last had berokkend, omdat ik nog in een slachtofferrol zat. Toen de eerste herinneringen kwamen die dat ondermijnden, veranderde de weerstand in nieuwsgierigheid: zouden er nog dingen zijn die ik al die tijd niet gezien had?

 • Ik voelde een dankbaarheid omdat ik hier mee bezig kon zijn.

 • De begeleiding was voor mij erg ondersteunend. Altijd op tijd, en van inhoud juist genoeg: niet te veel, niet te weinig. Helpende, niet oordelende feedback.

 • Voor de toekomst geeft het mij vertrouwen in een betere relatie met de mensen waarover ik Naikan gedaan heb. Ik voel meer empathie voor hen.

 • Ik ervaar meer empathie voor mezelf.

 • Ik raad het zeker aan aan andere mensen. Ik heb het als zeer zinvol ervaren.

 

 

Naikan per email werkt zo:

Op dag 1 denk je na over je leven en relatie met je moeder in de eerste drie jaren lagere school, aan de hand van de drie vragen van Naikan, namelijk:

1) Wat heeft moeder in die periode voor mij gedaan?
2) Wat heb ik in die periode voor moeder teruggedaan?
3) Hoe heb ik in die periode mijn moeder het leven moeilijk gemaakt? (haar last berokkend, zorgen gebaard, ...)

Op de avond van dag 1, en elke dag erna, stuur je me een mailtje waarin je kort een paar voorbeelden geeft van antwoorden die je op deze drie vragen gevonden hebt.
Je antwoordt in die mail aanvullend ook op de volgende vraag: "Wat wil ik kwijt over iets nieuws of een nieuw inzicht dat ik hierdoor ontdekt heb?"

Vanaf dag 2 doe je verder Naikan over je moeder. Je volgt op de volgende dagen een bepaalde volgorde betreffende de personen en periodes waarover je Naikan gaat doen.

Ik zal elke dag (binnen de 24u, waarschijnlijk op de morgen van de volgende dag) reageren op jouw mail. Mijn rol en bedoeling is je te "begeleiden in de toepassing van de Naikan-methode."

Ik houd me daarbij aan het volgende:

Naikan doe je zelf, en jouw inhoud is volledig individueel zoals jij het beleefd hebt. Ik beoordeel noch analyseer wat je schrijft.
Ik bevestig je indien je je aan de methode gehouden hebt, en probeer je te corrigeren als je iets anders dan Naikan aan het doen bent.
Ik hou je op het spoor om de volgende dag weer over de zelfde drie vragen na te denken, betreffende de volgende periode in je leven met je moeder (en later vader, een andere persoon, ...)
Het is de bedoeling dat ik niet storend optreed wanneer je goed bezig bent met Naikan te doen.

Verder nog dit:

Op dag 31 stuur je mij een laatste keer een mail met de antwoorden op de drie vragen die je die laatste dag vond. Ik reageer dan nog een keer de dag erna.

Ik vraag je om korte een evaluatie te mailen.

 

  Inschrijven                     Inlichtingen vragen

 

Wat met privacy?

1) Ik vraag je om de dagelijkse mails over je Naikan te sturen naar een mailadres eindigend op @protonmail.com.
Dat is een mailserver met encryptie, met een server in Zwitserland, waar je mails door niemand anders kunnen gelezen worden.
Je kunt zelf ook een gratis account aanmaken bij protonmail.com. Het is perfect mogelijk om dat onder een gebruikersnaam of schuilnaam te doen, waarbij je dus je eigen naam aan niemand vrijgeeft. Als je iets vanuit protonmail verstuurt naar het protonmail adres, dan is er encryptie van zender tot ontvanger en zijn je berichten alleen leesbaar door jou en mij. Als je van je gewoon mailadres berichten stuurt naar het protonmail adres, dan kan er onderweg mogelijks iemand meelezen bij je provider of zo. Indien je je berichten verstuurt via Gmail, Yahoo, Hotmail en dergelijke, dan kunnen die bedrijven meelezen.

 

2) Je moet niet alles wat je je herinnert vermelden in je mails. Een paar voorbeelden is genoeg om je op de juiste methodische weg te blijven houden. Zo hou je zelf controle over wat je mailt. Het spreekt vanzelf dat ik me aan mijn beroepsgeheim houd.

 

3) Op dag 40 worden al je mails op het protonmail adres gewist.

 

 

                                                                                                                                                

                                                                                                                                                

                                                                                                                                                

 

Bestel je moederdagcadeau

koop voor je moeder een boek: Iedere dag Moederdag

 Over moeder-kind relaties,

met een excellente inleiding in de Naikan-methode door de auteur, Shinko Oyama.

voorkant boek OyamaNaikan maakt blij, geeft rust, maakt mild, verlost van oude pijn, maakt dankbaar, voedt vertrouwen, maakt empathisch, geeft een nieuwe blik en zin.

Bestel je paperback of e-boek hier:

 
Ebook:

Shinko Oyama leidt een Naikan Training Center in Japan, waar hij reeds meer dan 3000 mensen begeleidde tijdens hun zevendaagse Naikanretreat.
Hij begeleidt ook Naikan per mail, in het Japans of het Engels.
In zijn boek geeft hij ons de vrucht te lezen van zijn dertig jaar ervaring met deelnemers die mediteren over de rol van hun moeder in hun leven.

Blader even in dit leesfragment.

 

Nog van Shinko Oyama:

Video:

Naikan, de weg naar geluk in drie vragen, met Nederlandstalige ondertitels Shinko Oyama

 

 

============================================================================

Duitstalige video over Naikan

 

=====================