Verlost van moederhaat

 Verlost van moederhaat

幸福ニュース(しあわせニュース)第667号 2015年11月17日© Shinko Ohyama

Het was mijn eerste ervaring met Naikan.

Ik ben Naikan komen doen niet omdat ik zelf de sterke wens had om het te doen, maar eerder als gevolg van een reeks toevallige omstandigheden.  Ik voelde ook wel wat twijfel, en ik heb geaarzeld, maar aangezien het lot Naikan op mijn weg geplaatst heeft, dacht ik dat het dan misschien toch iets was wat ik nodig had.

Ik weet dat men in Naikan heel veel belang hecht aan de Naikan over je moeder, maar in mijn geval was dat heel zware arbeid omdat ik mijn moeder gedurende tientallen jaren gehaat heb.

Maar naargelang ik dieper inging op mijn verleden met mijn moeder begon ik aan te voelen dat mijn moeder zelf ook wel een heel moeilijk 

img_4426dru.jpg

leven moet gehad hebben, en ik begon te denken dat ik toch wat meer begrip had moeten opbrengen voor haar lijden.

Maar ook voelde ik hoe ik een beetje bevrijd werd van een zwaar lijden dat gedurende tientallen jaren mijn hart bezwaard had.

Ik begreep ook goed hoe ik mijn gezondheid kwijt geraakt ben en heel moeilijke dagen doorgemaakt heb, en hoe de haat en de verwijten die je tegenover iemand koestert tenslotte op jezelf terugkeren, en hoe je er zelf zo zwaar onder gaat lijden.

Ik denk dat ik in het vervolg in staat zal zijn om met een nieuwe manier van kijken en van denken door het leven te gaan.

Indien alleen al een wijziging in mijn manier om de dingen te interpreteren en in mijn manier van denken een goede invloed kan hebben op mijn man, onze kinderen en zelfs mijn schoonouders, als mijn voorouders daar blij mee zouden zijn, dan kan er waarlijk niets beters gebeuren.

Ik weet zeker dat de rest van mijn leven er anders zal uitzien.  De grootste oogst van deze week Naikan voor mij is het feit dat ik nu terug in staat ben om met optimisme naar mijn toekomst te kijken.

Ik zal proberen om Naikan in mijn dagelijks leven in te bouwen.  Mijn gemeende dank aan alle medewerkers van de tempel.