De vier meest belangrijke zaken

Laatst gewijzigd: 
29/08/2019 - 10:28

De vier meest belangrijke zaken

In 2004 verscheen van de hand van Dokter Ira Byock, specialist palliatieve zorg, een boek met de titel "The Four Things That Matter Most". 

Dat gaat over vier eenvoudige zinnen 

"Vergeef me alsjeblieft"

"Ik vergeef je"

"Dank je wel"

"Ik hou van je"

Er zit in deze vier zinnen een enorme kracht om onze relaties en innerlijke levens te herstellen en te koesteren.

We gaan er te vaak van uit dat de mensen van wie we houden echt weten dat we van hen houden.

Dr Byock toont in dit boek de waarde aan van "het voor de hand liggende," en geeft praktische inzichten in de voordelen van het loslaten van oude wrok en giftige emoties.

De vier meest belangrijke zaken zoals dr. Byock die benoemt zijn volgens zijn ervaring met mensen in palliatieve zorg van het grootste belang voor mensen die het einde van hun leven zien naderen. Met deze vier zinnen kom je gemakkelijker aan een afronding en een waardig afsluiten van je leven toe.

 

Het kan echter een goede stap zijn om ook al veel vroeger, als het einde van je leven nog niet duidelijk in zicht is, een oefening te doen die je toelaat om aan vergeving te denken, om het "voor de hand liggende" te leren naar waarde schatten, en om jezelf de liefde te laten voelen die je altijd omringd heeft, maar waar je ongevoelig voor geweest bent. 

Je kan die stap zetten door aan de slag te gaan met de drie vragen van Naikan.

De vruchten van Naikan: liefde ervaren, het schijnbaar vanzelfsprekende naar waarde leren schatten, op een natuurlijke manier naar vergeving toe groeien, dankbaarheid voelen, het standpunt van de andere leren kennen.